Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Uitgelichte berichten

Kashmnir & Jammu, het andere India.

We zijn in Kashmir & Jammu, een staat in het Noorden van India die grenst aan Pakistan en China. K&J kent een roerige geschiedenis door een langlopend territoriaal geschil tussen India & Pakistan, ook wel het Kashmirconflict genoemd. Voor een lange tijd was er een negatief reisadvies voor dit gebied, maar sinds een aantal jaren is de situatie verbeterd en hebben er zich nauwelijks incidenten voorgedaan. Om in Leh te komen – onze eerste stop in deze staat - moeten we twee dagen reizen via de Manali-Leh Highway, de één na hoogste snelweg ter wereld. Door groene valleien, woestijnachtige vlaktes en sneeuw bedekte bergen passeren wij adembenemend mooie landschappen. De weg naar Leh is alleen open van eind mei tot begin oktober, daarna zijn de wegen onbegaanbaar door de grote hoeveelheid sneeuw en landverschuivingen.

Dit voelt heel anders dan de rest van India. Niet alleen het landschap veranderd, maar ook de mensen die je ziet; een verscheidenheid aan etniciteiten door het aangrenzende China & Pakistan. Ook valt het grote aantal Tibetaanse vluchtelingen op die zich hier hebben gevestigd. Deze verscheidenheid maakt het tot een bijzondere plek. Maar wat gebeurt er met het eten? Deze veranderd net als de mensen en het landschap. Hier vind je geen korma, paneer tikka massala en butter chicken meer maar: momo's (Tibetaanse/Nepalese dumplings), Thukpa (noedelsoep) en verschillende Lada khi & Kashmiri gerechten waaronder de Kashmiri signature dish Roghan Josh. Deze plek zorgt weer voor nieuwe inzichten en inspiratie.

In de old town van Leh, zijn overal kleine bakkerijen met een traditionele tandoori oven, die de hele dag alleen Khambir (Leh's naanbrood), Kulcha (kleine harde, kruimelige bolletjes voor bij de thee) of bread samosa's maken( hierbij wordt de samosa niet gefrituurd, maar als broodje geplakt in de tandoor). Het werkt als een lopende band: eerst wordt het deeg gekneden, dan maakt er iemand anders bolletjes van, rolt het en geeft hem aan de laatste man die telkens de gloeiend hete tandoori trotseert. Het is waanzinnig om te zien. Achter elkaar plakken de bakkers de broden in de tandoori oven, werk dat ze al tientallen jaren doen. Voor 0,10 cent heb je de lekkerste platbroden in een paar minuten. Hemels.