top of page
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Uitgelichte berichten

Sergeant Pepper goes Sri Lanka!

Sri Lanka is een prachtig, divers land, met lang gerekte palmstranden aan de kust, heuvelachtige binnenlanden vol met theeplantages en de mooiste landschappen, gevuld met een grote diversiteit aan wildlife. Maar de belangrijkste vraag: What about the food?­

Wij hebben ons in vier weken door de Sri Lankese keuken gegeten. String hoppers als ontbijt (noedels gemaakt van rijstmeel), Egg hoppers (flinterdunne rijstmeel pannenkoekjes in kom vorm) met spiced fried egg als avondeten en dit allemaal begeleidt met verschillende bijgerechten waaronder Dal en de Sri Lankese specialiteit: coconut sambal (verrukkelijk – ik zou het zelfs op een Nederlandse bruine boterham kunnen eten). Daarnaast is Kothu Roti overal te vinden wat bestaat uit fijngehakte rotideeg met groenten, vis of vlees. Dit gerecht lijkt op fried rice, waarbij de rotideeg door het kort te bakken de structuur krijgt van pasta.

Maar de belangrijkste maaltijd die overal te krijgen is, is de rice and curry. Van ’s ochtends vroeg tot in de late avonduren is dit te krijgen. Lijkt het dan op de Indiase rice and curry? Ja en nee. Is het lekker? Het is goddelijk. Er zijn een aantal gelijkenissen. Vooral het gebruik van de kruiden en specerijen, zoals currypoeder, curryleaves, kardamon, kaneel en fenegriek, komijn- en mosterdzaden. Het grote verschil: alles komt in een dunne curry van kokosmelk. Vers gemaakt van de oneindige hoeveelheid kokosnoten die het eiland bezit.

De laatste dag werd het tijd om zelf een aantal Sri Lankese gerechten te maken. Samen met de chef van South Surf in Weligama, Rajiv, gingen we de markt op en plukte we de kokosnoten uit de eigen tuin. Rajiv heeft het koken geleerd van zijn moeder en veel recepten zijn generatie op generatie doorgegeven. We maakten verschillende curry’s, waaronder pompoen, okra, kouseband en dal. Dit werd begeleidt met seeni sambal (zoet en pittige uiensambal), coconut sambal, rijst en pappadums. Het werd uiteindelijk de beste maaltijd die we hebben gegeten in Sri Lanka. Het was een mega inspirerende avond en ik kan niet wachten om de recepten thuis uit te proberen. Inmiddels hebben wij Sri Lanka verlaten en beginnen we aan een nieuw avontuur. Next stop: India.

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page